Málokterá potravina je ve své důležitosti tak opomíjena, jak jsou to ořechy. Ořechy konzumujeme jen jako součást různých dezertů, moučníků nebo závinů, ale kdo si přidává ořechy do salátu nebo je konzumuje jen tak pro chuť? Přitom právě ořechy jsou velmi zdraví prospěšné, a pokud je vaším cílem redukce nadbytečných kilogramů, mohou být přímo nepostradatelné!
Minerály a vitaminy
Věděli jste, že na světě existuje až několik desítek druhů ořechů? Mezi nejznámějších druhy ořechů v našich zeměpisných šířkách patří vlašské ořechy, lískové ořechy, burské ořechy, oblibu si získaly i mandle, pistácie nebo para ořechy. Přestože u nás se přirozeně vyskytují v podstatě jen první dva uvedené druhy, zbylé si můžeme snadno zakoupit v obchodě. Proč je zapojit to jídelníčku?
Všechny druhy ořechů jsou významným zdrojem tuků. Nejde ale o tuky zdraví škodlivé, naopak jsou to tuky vhodné pro naše tělo a obsahují vysoký podíl v tuku rozpustných vitaminů a minerálů. Ty nejdůležitější vitaminy jsou A, D, E a K. Ořechy obsahují i antioxidanty, podporují dobré trávení, mají významný vliv na dobré fungování našeho mozku a podporují paměť. Je ale důležité je efektivně zapojit do naší stravy.
Často, ale po troškách
Uvedli jsme si, že ořechy obsahují poměrně velké procento tuku. To je pravda, ale tuk je to zdravý a pro nás prospěšný. I přesto je třeba i tady se držet známé pravdy, tedy "všeho s mírou". Pokud bychom oříšky konzumovali ve velkém množství, přijali bychom opravdu mnoho kalorií. Jejich energetická hodnota je vysoká. S tím souvisí i vhodná doba konzumace. Hodí se ráno nebo dopoledne, v menší míře pak odpoledne a večer, ale to jako doplněk například salátu. Rozhodně se vyvarujte konzumace slaných ořechů ve večerních hodinách u televizoru. Přestože jde o velmi zdravou potravinu, kila by dolů rozhodně nešla.
Ideální konzumace je tedy po malých troškách, ale zato pravidelně. Tělo potřebuje nějakou dobu konkrétní potravinu konzumovat, aby si vitaminy doplnilo a efekt byl dlouhodobý.
Kam s nimi?
Oříšky můžete přidat takřka ke každému pokrmu. Vlašské ořechy známe jako součást sladkých jídel. Klidně se této tradice držte. Nastrouhejte si mrkev s jablkem. Je to ideální snídaně a zasypte kopici sladkého jídla skořicí a ořechy. I tak může vypadat zdravá snídaně, která vás nakopne! Vlašské ořechy ale můžete použít i jako přídavek k ovesným vločkám a bílému jogurtu. Hodí se přidat i nějaké sušené ovoce a máte svoje domácí müsli.
Lískové ořechy nebo mandle mohou být součástí salátů. Tam se hodí i para ořechy nebo pistácie. Burské oříšky pak můžeme přidávat k masu nebo různým omáčkám. Klasicky se přidávají i do "Číny". Nezapomínejte ani na saláty. Tam lze spolu s oříšky přidat i různá semínka. Vaše tělo to ocení a uvidíte sami, jak známý pokrm změní chuť a dostane se úplně na jinou úroveň.
S oříšky to ale nepřehánějte. Přejídání ořechy by zastavilo redukci nadbytečných kilogramů, ale nemusí našemu tělu udělat dobře. Jde přeci jen o mastnou potravinu. Nedoporučují se konzumovat večer, ale i ráno nalačno.