Jak chutně a hlavně zdravě grilovat?

23. červen 2014 | 11.00 |
blog › 
Jak chutně a hlavně zdravě grilovat?

Opékání masa a zeleniny na ohni patří mezi vůbec nejstarší úpravy jídla na světě. V současné době jsme tuto úpravu povýšili o jeden stupínek výše a grilování tak patří mezi nejoblíbenější činnosti letního období vůbec. Jak si ale připravit perfektní jídlo nejlépe v souladu se zdravou výživou?

Začíná to přípravou

Kvalitní grilování začíná kvalitní přípravou. Rozhodně bychom si měli pořádně vyčistit rošty a všechny plochy, kde se nám bude jídlo vlastně opékat. Mnoho lidí si totiž myslí, že se staré marinády na grilování, zbytky masa a jiné kousky potravy tzv. vypálí. Ano, zbavíme se tím sice bakterií, ale zbylé jídlo se následně připaluje a vznikají škodlivé karcinogenní látky. Nehledě na to, že nám tyto zbytky mohou zkazit i chuť našeho jídla.

Rošty je tak nejlepší umýt horkou vodou a následně se je vyplatí lehce potřít rostlinným olejem. Mezi přípravu patří i samostatné zprovoznění grilu. Pokud jen zmáčkneme tlačítko například u grilu elektrického, máme to snazší. Ale gril na dřevěné uhlí potřebuje nejdříve zapálit. Vyhněte se různým chemickým podpalovačům, které velmi dlouho hoří a mnohdy se jejich škodlivé látky uvolňují i několik desítek minut po tom, co my je už vlastně nevidíme.

Kvalitní strava z grilu

Pokud vám záleží na vaší postavě, ale i zdraví, důležitým faktorem výběru je samozřejmě i druh potravin. Uvědomme si, že současná doba nabízí neomezené množství pochutin k tepelné úpravě a nemusíme být závislí jenom na uzeninách nebo mase. Zdravé grilování by mělo dodržovat několik zásad.

Při výběru masa se orientujme spíše na maso bílé nebo maso libové. Čím je maso tučnější, tím je samozřejmě kaloričtější a máme do něj tendence přidávat více soli a dalších různých ochucovadel. Pokud jste ve fázi hubnutí, doporučuje se maso kuřecí, krůtí nebo ryby. Nekupujte si ale na ně žádné dresinky a marinády z obchodu. Ty jsou často plné soli a zásadám zdravého stravování opravdu neodpovídají.

Vyvarujte se odkapávání

Že k pravému grilování patří odkapávání tuku na rozžhavenou grilovací plochu? To je samozřejmě omyl. Čím více nám tuku odkape, tím více se nám jídlo zamoří škodlivými výpary. Kapička tuku se totiž okamžitě připálí na rozžhavené ploše a následné výpary se dostávají do našeho jídla. A není to rozhodně žádné aroma, ale jsou to škodlivé karcinogenní látky.

Používejte různé grilovací tácy a misky. Jídlo se připraví kvalitně a hlavně se vyhnete škodlivinám. Další výhodou je pak i to, že jídlo zůstane pěkně šťavnaté a zachová si skvělou konzistenci.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář